Το Υπουργείο Εργασίας προχωρά στην εφαρμογή ενός νέου συστήματος απόδοσης και λειτουργίας του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), με σκοπό τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης. Η νέα διαδικασία, όπως περιγράφεται στη σχετική εγκύκλιο με τίτλο «Οδηγίες για την απόδοση και τη λειτουργία του ΑΜΚΑ», που υπογράφεται από τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνο Τσακλόγλου, τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα, 1η Απριλίου 2024.
Το ΑΜΚΑ αποτελεί έναν ενιαίο και υποχρεωτικό αριθμό για την εργασία και την ασφάλιση όλων των πολιτών που εντάσσονται στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας. Η απόδοση του ΑΜΚΑ στους πολίτες γίνεται με βάση τις νέες οδηγίες, οι οποίες καθορίζουν τα κριτήρια για την ενεργοποίηση, την απενεργοποίηση και την αδρανοποίηση αυτού.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η κατάσταση του ΑΜΚΑ μπορεί να είναι ενεργή, ανενεργή ή αδρανοποιημένη, ανάλογα με την πραγματική κατάσταση του κατόχου του, η οποία ελέγχεται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Α.Ε. (ΗΔΙΚΑ) βάσει των πληροφοριών που παρέχει το Μητρώο ΑΜΚΑ-ΕΜΑΕΣ.
Τι προβλέπει ο νέος τρόπος λειτουργίας του ΑΜΚΑ
Ο νέος τρόπος προβλέπει την απενεργοποίησή του σε περιπτώσεις όπου δεν πληρούνται ορισμένα κριτήρια, όπως η νομιμότητα παραμονής στη χώρα ή η πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα προσωρινής ενεργοποίησης για μία περίοδο 30 ημερών σε περιπτώσεις απενεργοποίησης.
Για ποιες διαδικασίες είναι απαραίτητο το ΑΜΚΑ
Το ΑΜΚΑ είναι απαραίτητο για πολλές διαδικασίες, όπως η ασφάλιση, η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και η πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Με το νέο σύστημα, η διαχείρισή του αποκτά μεγαλύτερη ακρίβεια και διαφάνεια, ενισχύοντας έτσι το σύνολο του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα.
Εξαιρούνται από τη διαδικασία απενεργοποίησης του ΑΜΚΑ οι εξής κατηγορίες ατόμων:
- Ασυνόδευτοι ή χωρισμένοι ανήλικοι με άδεια διαμονής δικαιούχου διεθνούς προστασίας ή άλλου τύπου άδειας διαμονής.
- Ανήλικοι που διαμένουν σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας ή σε δομές φιλοξενίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
- Ανήλικοι που έχουν τοποθετηθεί σε ανάδοχη ή υποψήφια θετή οικογένεια.
- Ανήλικοι που έχουν τοποθετηθεί στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου.
- Συνταξιούχοι ελληνικών Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, κατά το διάστημα που λαμβάνουν σύνταξη.
- Έλληνες υπηκόους ή ομογενείς που έχουν επιλέξει προαιρετικά την ασφάλιση υγείας μέσω του e-ΕΦΚΑ.