Η καλοκαιρινή εργασιακή άδεια αποτελεί ένα σημαντικό δικαίωμα για τους εργαζόμενους που αναζητούν την ανάπαυλά τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινού. Επομένως, είναι σημαντικό να κατανοήσουν τα διάφορα στάδια της διαδικασίας, τα δικαιώματά τους και τον τρόπο υπολογισμού της διάρκειας της άδειας.
Δικαιούχοι και περίοδος χορήγησης
Η ετήσια άδεια, και ειδικότερα αυτή του καλοκαιριού, χορηγείται σε πλήρη συνεννόηση τόσο με τον εργοδότη όσο και με προθεσμία δύο μηνών νωρίτερα με την υποβολή αιτήματος από τον ίδιο τον εργαζόμενο.
Οι περισσότεροι εργαζόμενοι καλούνται να πάρουν την άδειά τους μεταξύ 1ης Μαΐου και 30ης Σεπτεμβρίου κάθε έτους.
Υπολογισμός της διάρκειας της άδειας
Ο υπολογισμός της διάρκειας της ετήσιας άδειας βασίζεται στις αποδοχές του εργαζομένου και το κάθε ημερολογιακό έτος.
- Πρώτο έτος απασχόλησης: Κατά το πρώτο ημερολογιακό έτος της πρόσληψης, ο εργοδότης πρέπει να χορηγήσει αναλογία των ημερών άδειας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, ανάλογα με τους μήνες απασχόλησης.
- Δεύτερο και επόμενα έτη: Κατά τα επόμενα ημερολογιακά έτη, η άδεια χορηγείται από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, με βάση τις αποδοχές του εργαζομένου.
- Μετά τη συμπλήρωση 10 ετών εργασίας στον ίδιο εργοδότη ή προϋπηρεσίας 12 ετών σε οποιοδήποτε εργοδότη, ο εργαζόμενος δικαιούται άδεια 25 εργασίμων ημερών σε πενθήμερη εργασία και 30 εργασίμων ημερών σε εξαήμερη εργασία.
- Όταν ένας εργαζόμενος συμπληρώσει 25ετή υπηρεσία σε οποιοδήποτε εργοδότη, δικαιούνται μία επιπλέον ημέρα αδείας. Έτσι, η ετήσια άδεια αυξάνεται σε 26 ημέρες σε πενθήμερη εργασία και 31 ημέρες σε εξαήμερη εργασία.
Προσοχή: Κατά τον υπολογισμό των ημερών της ετήσιας άδειας, λαμβάνονται υπόψη μόνο οι εργάσιμες ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι δεν συμπεριλαμβάνονται οι Κυριακές, οι επίσημες αργίες, οι κατ’ έθιμο αργίες, οι ημέρες ασθένειας και οι ειδικές άδειες που προβλέπονται από άλλες διατάξεις εάν συμπέσουν με την περίοδο της ετήσιας άδειας (όπως άδεια γάμου, άδεια γέννησης τέκνου, άδεια μητρότητας).
Ειδικές Περιπτώσεις
Οι εργοδότες που απασχολούν γονείς ή προστάτες παιδιών με αναπηρία υποχρεούνται να λάβουν υπόψη το αίτημα άδειας του εργαζομένου τους, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές ανάγκες τους.
Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 61 του Ν. 4808/2021, υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς της ετήσιας άδειας μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.
Χορήγηση άδειας
Ο βασικός κανόνας για τη χορήγηση της ετήσιας άδειας βασίζεται στο σύνολο των ημερών που δικαιούται ο εργαζόμενος, λαμβάνοντας υπόψη την προϋπηρεσία του. Αν ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι τόσο για την άδεια όσο και για το επίδομα αδείας, τότε υπερισχύουν αυτοί.
Τα στοιχεία που αφορούν στη χορήγηση της ετήσιας άδειας καταγράφονται υποχρεωτικά στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ μέσω της υποβολής του Εντύπου Ε11 από τον εργοδότη. Στο Έντυπο Ε11 καταχωρούνται τα στοιχεία των εργαζομένων που έλαβαν ετήσια άδεια και επίδομα αδείας κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος.
Πως κατανέμεται
- Η άδεια μπορεί να κατανεμηθεί σε δύο περιόδους εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους, με την πρώτη περίοδο να μην μπορεί να είναι λιγότερη από 6 εργάσιμες ημέρες σε εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία και 5 εργάσιμες ημέρες σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία. Η δεύτερη περίοδος μπορεί να κατανεμηθεί μετά από έγγραφη αίτηση του εργαζόμενου και να περιλαμβάνει τουλάχιστον 12 εργάσιμες ημέρες σε 6ημερη εβδομαδιαία εργασία ή 10 εργάσιμες ημέρες σε 5ημερη.
- Κατά τη διάρκεια της άδειας, ο εργαζόμενος λαμβάνει τις αποδοχές που θα έπαιρνε αν εργαζόταν κανονικά, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων και των προσαυξήσεων. Το επίδομα αδείας υπολογίζεται ως μέρος των αποδοχών του εργαζομένου και καταβάλλεται στην αρχή της άδειας. Εάν ο εργοδότης δεν χορηγήσει την άδεια, οφείλει να καταβάλει τις αποδοχές με προσαύξηση 100%.
- Η ηλεκτρονική εφαρμογή του ΚΕΠΕΑ σας επιτρέπει να υπολογίσετε γρήγορα την άδειά σας για πλήρη απασχόληση και εργασία εκ περιτροπής.