Ένα νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα ετοιμάζεται να εισαχθεί, φέρνοντας μεταρρυθμίσεις στον τρόπο λειτουργίας της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, την καθιέρωση ενός νέου ενιαίου κανονισμού παροχών στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), καθώς και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν στις συντάξεις χηρείας για άτομα που συνεχίζουν να εργάζονται ή να λαμβάνουν σύνταξη από τον ίδιο οργανισμό. Το νομοσχέδιο, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τον Μάιο και να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Ιουνίου και θα περιέχει τις 3 παρακάτω βασικές ασφαλιστικές διατάξεις.
- Ενίσχυση της Εισφοράς Αλληλεγγύης
Μια ομάδα εργασίας στο Υπουργείο Εργασίας εργάζεται ήδη πάνω σε σενάρια για τη βελτίωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ). Ο υφυπουργός Εργασίας, κ. Π. Τσακλόγλου, έχει επισημάνει προβληματικά σημεία στη δομή της ΕΑΣ που απαιτούν βελτίωση. Παρόλο που υποστηρίζει τη συνέχιση της εισφοράς, η οποία αποτέλεσε «ανάχωμα» για το ασφαλιστικό σύστημα έναντι των πιέσεων της δημογραφικής γήρανσης, επισημαίνει την ανάγκη για προσαρμογή και εξομάλυνση που θα είναι οικονομικά ισορροπημένη, προκειμένου να διατηρηθεί η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας και να μην διαταραχθεί ο προϋπολογισμός του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).
- Ενιαίος κανονισμός παροχών
Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη θέσπιση ενός ενιαίου κανονισμού παροχών και ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, με σκοπό να ενοποιηθούν οι κανόνες παροχής για όλους τους ασφαλισμένους. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξουν ομοιόμορφες προϋποθέσεις για τις παροχές σε χρήμα, καθώς και ενιαίοι κανόνες για την κατανομή τους. Το Υπουργείο Εργασίας επισημαίνει την ανάγκη να γίνουν περικοπές στις παροχές, προκειμένου να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ των ταμείων που ενσωματώθηκαν στον ΕΦΚΑ.
- Αναθεώρηση των συντάξεων χηρείας
Μία ευαίσθητη πτυχή του νομοσχεδίου αφορά τις συντάξεις χηρείας, ειδικά όταν ο δικαιούχος εξακολουθεί να εργάζεται ή να λαμβάνει σύνταξη από τον ίδιο οργανισμό. Σύμφωνα με το νόμο, οι συνταξιούχοι χηρείας λαμβάνουν μια σύνταξη ίση με το 70% της σύνταξης του εκλιπόντος, για μια τριετία. Μετά από αυτό το διάστημα, το ποσό μειώνεται κατά 50% και περιορίζεται στο 35% της σύνταξης του εκλιπόντος. Οι προτεινόμενες λύσεις προβλέπουν την επιλογή του δικαιούχου για τη μείωση της σύνταξης χηρείας μετά την τριετία, επιτρέποντάς του να επιλέξει τη μείωση της μικρότερης σύνταξης. Επιπλέον, εξετάζεται η περικοπή μόνο της εθνικής σύνταξης (426,17 ευρώ) και όχι της αναλογικής σύνταξης.