Advertisements

Αμφισβήτηση του τεκμαρτού εισοδήματος: Οδηγός για ελεύθερους επαγγελματίες

Δείτε αναλυτικά

by Εμμυ

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν ηλεκτρονικώς το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Η διαδικασία αυτή είναι σημαντική για όσους θέλουν να διαμαρτυρηθούν για την αντικειμενικότητα των φορολογικών τους υποχρεώσεων ή να διεκδικήσουν την αναγνώριση πρόσθετων εξαιρέσεων.

Υποβολή αίτησης αμφισβήτησης: Η υποβολή της αίτησης γίνεται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν το αίτημά τους για αμφισβήτηση του ελάχιστου εισοδήματος.

Advertisements

Σχετική απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ: Η απόφαση του Διοικητή περιλαμβάνει τις λεπτομέρειες της διαδικασίας, τις προθεσμίες και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Υποβολή αίτησης για έλεγχο: Ο φορολογούμενος δηλώνει στη φορολογική δήλωσή του την επιθυμία του για αμφισβήτηση και ζητά τον φορολογικό έλεγχο. Στη συνέχεια, υποβάλλει ερωτηματολόγιο σχετικά με την οικονομική του κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσής του.

Advertisements

Η διαδικασία χωρίζεται σε δύο στάδια:

Πρώτο στάδιο: Ο φορολογούμενος πρέπει να καταχωρήσει στη φορολογική δήλωσή του την επιθυμία του να αμφισβητήσει το ελάχιστο εισόδημα, ζητώντας τον φορολογικό έλεγχο (κωδικοί 443-444 του Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος).

Δεύτερο στάδιο: Μετά την καταχώρηση του σχετικού κωδικού στο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο φορολογούμενος πρέπει να συμπληρώσει, το αργότερο εντός προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης, ένα ερωτηματολόγιο που αναφέρεται στην περιουσιακή του κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσής του και των συναφών μελών της οικογένειάς του.

Αίτηση για αμφισβήτηση λόγω αντικειμενικών λόγων: Σε αυτές τις περιπτώσεις, το αίτημα υποβάλλεται απευθείας μέσω της νέας ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία θα είναι προσβάσιμη από τις αρχές του Μαΐου. Ο φορολογικός έλεγχος διενεργείται εντός 12 μηνών από την επίσημη εντολή για τον έλεγχο.

Advertisements

Συγκεκριμένα, η υποβολή του αιτήματος μπορεί να γίνει μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης εισοδήματος και την έκδοση του εκκαθαριστικού φόρου και να διαρκέσει μέχρι την επιβολή του φορολογικού ελέγχου από τη Φορολογική Διοίκηση ή μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της Φορολογικής Διοίκησης για την έκδοση του εκκαθαριστικού φόρου.

Oι αντικειμενικοί λόγοι και τα συνημμένα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την αδυναμία άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι τα εξής:

  • Στρατιωτική θητεία: Πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης ή Βεβαίωση μονάδας υπηρεσίας
  • Φυλάκιση: Αποφυλακιστήριο ή Πιστοποιητικό κράτησης
  • Νοσηλεία: Βεβαίωση νοσηλείας
  • Εγκυμοσύνη: Βεβαίωση κυοφορίας ή δημόσιο νοσοκομείο
  • Ανατροφή τέκνου: Πιστοποιητικό γέννησης ή δικαστική απόφαση
  • Φυσικές καταστροφές: Απόφαση φορέα ή πιστοποιητικό καταστροφής
  • Άλλοι λόγοι ανωτέρας βίας: Ιατρική γνωμάτευση
  • Ανάκληση άδειας λειτουργίας: Απόφαση δημόσιας αρχής
  • Απαγόρευση λειτουργίας: Απόφαση δημόσιας αρχής

Σε περίπτωση που η διάρκεια της αδυναμίας άσκησης της δραστηριότητας διαρκεί για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να παρουσιαστεί η σχετική απόφαση ή πιστοποιητικό από το αρμόδιο φορέα.

Για περαιτέρω διευκρινίσεις ή βοήθεια, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ στο τηλέφωνο: 213 162 1000, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, από 07:30 το πρωί μέχρι τις 17:00 το απόγευμα.

Advertisements

Σας ενδιαφέρουν

Advertisements

Σχετικα με εμας

Καλωσορίσατε στο ergasiadimosio.gr, την κορυφαία διαδικτυακή πύλη αφιερωμένη στην εργασία στο Δημόσιο. Καθημερινά αναρτούμε όλα τα νέα σχετικά με ΑΣΕΠ, ΟΑΕΔ/ΔΥΠΑ, επιδόματα, voucher και αγγελίες εργασίας.

© Copyright 2024 – www.ergasiadimosio.gr